Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, 14 September 2013

Surat untuk bakal bekas kekasih

Awak,
Buat apa tu?
Dah makan?
Ada sakit apa-apa?
Kerja okay?
Hari ni ada apa-apa nak mengadu tak?
Kalau semua orait, baguslah.

Awak,
Hari ni cinta masih kuat, rindu masih likat, harap awak sentiasa dekat.
Tapi masa depan kita tak boleh nak teka teka.
Mana tau esok hari tiada jodoh antara kita.
Maka itulah tujuan surat ini, sebagai penguat semangat.
Sengaja saya tulis dalam bentuk entri supaya awak tak boleh bakar sebab taknak ingat.

Awak,
Seperti malam boleh menjadi pudar,
Hujan boleh berhenti, bunga tidak berkembang,
begitu juga dengan perasaan.
Boleh sahaja perasaan itu kurang atau hilang tiba-tiba,
Tapi janganlah awak beranggapan ada kurang di pihak awak atau saya,
Itu mungkin kehendak Tuhan.

Kehendak Tuhan kena pasrah, tak boleh resah, parah atau marah-marah.
Dan jangan pula awak menyerah kalah.

Benda dah lepas, maka lepaskanlah.
Pegang masa depan dengan erat,
andai ia terlepas, awak baca semula ayat pertama perenggan ni.

Awak,
Biasakanlah hidup tanpa saya,
Risau-risau saya hilang tiba-tiba,
Hilang diambil Tuhan atau hilang tanpa berita.

Mungkin cinta sahaja tidak cukup,
mungkin bayangan wajah awak di siling setiap malam tidak cukup,
mungkin mimpi indah juga tidak cukup,
mungkin apa yang cukup mungkin juga tidak nampak cukup.

Deep kan ayat tadi?
Saya baru terpikir tu, terasa genius jugak.

Awak,
Jika hubungan kita berakhir,
dan saya kelihatan tidak peduli tentang awak,
percayalah, saya peduli.
Apa orang lain pikir, saya tak peduli.

Saya cuma tidak mahu mengganggu,
mengganggu hidup dan hati,
tak perlu ditunggu,
cukup jika awak bahagia dan tak pernah termangu.

Dalam cinta, tak ada tapi tapi,
Tak ada keputusan seri,
Perlu jelas dan sentiasa bererti.

Andai saya kalah memiliki awak,
maka saya terima segala kelemahan saya.
Andai awak kalah memiliki saya,
maka awak kena terima yang awak rugi gila.

Tiba-tiba, saya rasa melankolik,
rasa macam pasir masuk mata,
tapi jangan risau, bab sedapkan hati sendiri saya cukup terer.

Jika tanpa saya atau adanya saya,
benda paling penting awak bahagia,
awak bahagia, saya juga,
kalau rabak sikit sikit tu perkara biasa.

Saya sudahkan surat ini dengan ucapan maju jaya,
semoga cinta ada ruang,
semoga kita ada peluang,
andai semuanya terbuang,
jangan pernah berhenti berjuang.

Salam sayang teramat sayang untuk kekasih yang manis tapi kadang kadang bengis.


P.S : Surat ni hanya valid kalau tiba-tiba status awak bertukar menjadi bekas kekasih. Kalau belum, anggap sahajalah saya menulis di bawah pengaruh dadah

p/s: bukan karya aku. tapi aku suka.credit to brader leplep. :)
p/s: lepas rindu update jugak.

Wednesday, 28 August 2013

Wordless Wednesday #9

Assalamualaikum

"aku tak risau mencari. Sebab ku yakin. Ada yang sedang menunggu. Masa. "

Saturday, 6 July 2013

Don't Forget to Falling In Love with Yourself First :)

Assalamualaikum.

Aku ada beberapa perangai yang aku rasa aku bertuah memilikinya -,-'.
Contoh bila aku rasa down, upset tak tentu hala, sakit hati dan pelbagai lagi penyakit hati yang kebanyakannya datang dari syaitanirojimmmmm, I'll fixed myself immidiately.

Contoh bila aku sedih, aku akan cepat-cepat cari punca kenapa aku sedih dan bila aku dah tahu kenapa aku sedih, aku terus cari jalan untuk keluar dari kepompong kesedihan tu. Aku banyak muhasabah diri, then aku download banyak-banyak kata-kata semangat sampai aku rasa termotivasi dengan those words. ececeh. :p

"The happiest person does not necessarily have the 'best' things. They simply appreciate the things they have"

Aku sekarang amalkan 'bulan menghargai diri sendiri' .
Kawan aku selalu cakap 'wani, sebelum kau sayang orang yang tak reti nak hargai kau, apa kata kau belajar hargai diri sendiri dulu? so bila orang buat jahat dengan kau, kau taklah makan hati sangat sebab kau kuat.'
Yes. Bila fikir balik sebenarnya betul jugak tu. Korang pernah tak at least sebulan sekali beli something untuk diri korang sendiri? I mean HADIAH? A GIFT? .Pada yang cakap
'Maksud kau wani, yang beli baju 10 pasang sehari, beli kasut 300++ pasang sebulan tu eh?'
Tak tak nehi nehi ya. Itu bukan hadiah untuk diri sendiri, itu nafsu serakah syaitanirojimmmm namanya -_-"

What I'm trying to say here is, kadang-kadang diri kita perlukan penghargaan.
Pernah kira berapa kali kita lalui kesukaran? Contoh bila kita berjaya buat satu keputusan yang boleh mendatangkan kegembiraan pada orang lain, bila kita berjaya jawab test, bila semua selesai submit project, assignment on time? Bila birthday orang lain, sibuk nak belikan hadiah, tapi kalau part diri sendiri buat dek je. Maka mulalah keluar kata-kata

"Takde orang nak hargai diri aku sedangkan aku hargai diri dorang."
"Takde orang yang sayang, ambil berat kat aku"

Instead of saying
"Sepatutnya aku hargai diri aku sendiri dulu, baru orang hargai diri aku"
"Aku tak kisah takde orang sayang, ambil berat pasal aku. I have Allah and I believe in myself."
"When you begin to value youself, other will also. How you treat yourself teaches others how to treat you".


Aku jenis seorang manusia yang suka makan. Kadang-kadang lepas stress study, or lepas having a crisis, I've told myself.
"Its okey honey. You did a great job. Lets go eat." 

Bagi aku, aku termotivasi dengan cara macam ni. Aku tak perlukan orang lain untuk bagitau aku mereka nak belanja aku. The things that can make me happy, is actually on how I treat myself. :')

AND...
  Instax mini palaroid
Hadiah bulan Jun untuk diri sendiri :)

Aku penggemar fotogaphy. Before kamera ni sebenarnya aku dah ada 2 biji instax palaroid. Cuma nasib tak berapa baik jea aku terpaksa jual and alhamdulillah. At last, aku berjaya dapatkan balik. :)
Aku beli, bungkus lawa-lawa. Beli kad siap-siap. Tulis ucapan dan letak atas meja study. Yeah. Its sound crazy and silly for some people. But,..yeah. This is me. -,-

Aku ni manusia. Adatlah hati tersungkur. Adat hidup rebah.
Tapi masa lalu tu kadang-kadang ajar kita yang rupa-rupanya hidup ni bukan semata-mata kebencian,
bukan semata-mata untuk dibazirkan dengan ditangisi. It is more than that. Ambil masa, kenali diri kita dan cintai diri kita. :)
and lastly!
Sentiasa bersangka baik dengan Allah S.W.T. Sebab kekuatan hati, keteguhan sanubari, dan ketegaran jiwa sebenarnya datang dari Dia. Jangan angkuh sangat.

salam sayang *ececehh :p

p/s: dear you, please make him happy. Will ya?

 



Saturday, 20 April 2013

Tepuk dada tanya hati :)


Asslamualaikum.

KADANG-KADANG :

1) Bila kita sakitkan hati orang, sebenarnya, yang lagi sakit ialah hati kita

2) Bila kita bagi nasihat pada orang lain, sebenarnya kita sendiri tak ikut nasihat diri sendiri.

3) Bila kita dengki/ tak puas hati/ sakit hati dengan orang lain, kita sebenarnya akan jadi lagi mundur dan takkan maju sampai bila-bila.

4) Kita tak sedar bahawa setiap ujian yang Allah datangkan pada kita, semuanya ada hikmah. Tapi kita masih persoalkan
"Kenapa mesti aku?" "Kenapa jadi macam ni?"

5) Kita rasa tak ada orang respect kita, tak ada orang jaga hati kita. Tapi kita tak pernh muhasabah diri kita sendiri. Tanya diri kita sendiri.
"Selama ni aku ada hormat orang tak?" atau "Selama ni aku ada sakitkan hati orang tak?" atau "Selama ni ada tak aku jaga hati orang yang jaga hati aku?"

#SELF REFLECTION.

"manusia ketika hidup di dunia semuanya tidur (bermimpi), bila mati baru mereka terjaga (tersedar)"
(Saiyidina Ali)

Pesan untuk diri: Hubungan dengan Allah kena jaga. InshaAllah Allah jaga hubungan kita dengan manusia.

Till then,
*cuti mid sem pun banyak kerja nak buat y_y




Thursday, 21 February 2013

My Mini Scrapbook Diary

Assalamualaikum.

miniscrapbookdiary :')

still in progress :)

A note to myself :)

Cute calender untuk uruskan hidup aku sebagai student yang tunggang langgang -,-.
Serius kalau benda alah ni takde, aku selalu lupa tarikh nak hantar esaimen, tarikh tests, exam.

 Do you?
Am I?
Did we?

:')

Tebal. Takleh nak tutup Y_Y

sibuk mengadap benda alah ni sebelum balik ke Dungun.
Eh. Cuti dah nak habis :3

Oh sambil-sambil baca blog ni,
jum sama-sama baca doa ni

"ALLAHUMMAGHFIRLI DZUNUBI WALIWALIDAYYA WARHAMHUMA KAMA ROBBAYANI SOGHIRO"

maksudnya:
"Ya Allah, Ampunilah dosa-dosaku serta kedua ibubapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecil.” 

thanks for reading :*







Monday, 18 February 2013

Wednesday, 6 February 2013

L.O.V.E

Assalamualaikum 

People always says: 
"Love is all about forgive and forget. When your loves one make a mistake, forgive them and forget the mistakes that they have commited. That way, you will much more happy"

They also says:
"Love is all about give and take.Compromise, understanding"


For me, love is simple.
1)Love the person who can loves you back.
2)Drop the past.
3)Live for the future.
4)Love your spouse exactly for what they are.
5)Forgive. Love. Understanding. Responsible. 

"we were written in the stars, my love. All that seperated us was time. The time it took to read the map which was placed within our hearts, to find our way back to one another"

"you don't love someone for their looks, or their clothes, or for their fancy cars, but because they can sing a song only you can hear."

"Grow old with me! The best it yet to be"

"Love isn't something you find, love is something that finds you"

*****

p/s: cuti semester is awesome.
Misi menternak lemak sedang berjalan :'p
p/s: skill melukis tak pernah berubah. Tak pernah menjadi -,-"
p/s: Entry ni takde kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal :)

till then, 

Tuesday, 1 January 2013

Dear world, I'm move on. Welcome 2013 :')

Assalamualaikum.

Pish push piuh pom pom pom!!
Bunyi bunga api mahal. -,-
Sebelum terlambat, aku nak wish 

Happy New Year, Selamat Tahun Baru.
Selamat datang 2013, Selamat tinggal 2012 :')
As my friend said,
"whatever 2012 brought us, good or bad, be glad that we made it through. stay strong, be bold and keep on praying that we're gonna make through another year. thank you Allah for 2012 (Fasyu,2013)"

Thank you Allah, for 2012. 2012, tahun yang sangat sukar untuk aku. Tapi alhamdulillah. Allah still bagi aku kekuatan nak hadapi tahun 2012 dengan bermakna. Alhamdulillah. :')

So, lurus ke titik (straight to the point) -,-'
Malam tahun baru, aku dengan ex roomate aku, sis Mimi were having a superb dinner ever!
The dinner was awesome. 
Berbaloi sangat-sangat. Total semua makan RM10.80
Kalau makan KFC pun belum tentu kenyang macam semalam.

Asalnya penat sangat semalam. Letih even nak jalan tak larat.
Tapi nampak kesungguhan sis Mimi yang gigih dan tekad jemput aku kat hostel dalam hujan lebat, aku kuatkan diri. :')
The dinner was started at 8.30 p.m
Semua makan sopan je. 
Kitorang punya tablemate pun awesome.
Masa salah seorang dari kitorang buat bunyi masa tengah syok hiris tenderloin, masing masing senyum sumbing. Lepas keluar je restoran tu, masing-masing gelak macam ape. haha. comey :'D
Aku kalau bab makan no 1. Perut kecik. Tapi nafsu makan besar. -,-'

Sis Mimi hantar aku balik hostel around 10 malam.
Lepas tu, around 12 tengah malam, aku lapar balik. Dannnnn


Perut kampung takleh tahan lama dengan wastern food. Seriously -__-".

******
So that was my new year celebration. Seriously damn superb worth it :)
So,.. bismilahirahmanirahim..
Azam dan tekad tahun baru ialah

UNTUK ABAH DAN MAMA
- I want to be your good, loyal, sweet and lovely daughter ever. I wanna make you proud of having me as your daughter. I will take care of myself, I will carry on your hope, your amanah and your trust. Mama, I will always remember you advise. Abah, I will always make you proud. InshaAllah. And I love both of you forever. No one can change that. Promise :')

UNTUK KAWAN
-Hey guys. You know me well. Things for sure, I want to spend time more with you. I want to be loyal listener, good friend ever I could be. 

UNTUK WAKWAK *AWAK
-Ehem. Hurm. Hurm. What to say ah? You know me well. Okey. I want to stay by your side even the sky is falling down, I know that I'm always being childish all this while. But, thanks for being so patient with me. Thanks for always be there when I need a friend to talk, an adviser when I feel everything is wrong, thanks also for your care when I'm having a great fever. Thanks for being so understanding, thanks for your trust, thanks for being my temporary guardian, thanks for everything. *There are so much things you have done. :')
I'll remember all those things and I promise. I will do the same for you. 
Friends forever :)

UNTUK DIRI SENDIRI
-Azam tahun baru, dapat dekan, tabah dan bahagia dan membahagiakan :)


Till then, Final exam is around the corner.
5-20 January 2013. Wish me luck. :)
Oh! This year already 20 years old. Hurm. Gonna miss my teen life. :'3