Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, 23 December 2012

Ramdomnly Monday #2

Assalamualaikum.








 p/s: makin hari makin rapuh. makin hari makin malas mengupdate. :3

till then,


Wednesday, 5 December 2012

Wordless Wednesday #7

Assalamualaikum.









p/s: final exam wave is coming. will update more soon. InshaAllah


Wednesday, 21 November 2012

New Chapter :)

Assalamualaikum..

1
2
3
4
5
...................

Background music : Muara Hati

Pertama sekali, aku nak minta maaf sebab lama menghilang. Lama tak update belog.
Dalam otak ni beriban modal dan cerita yang nak diceritakan.
Tapi sebab kekangan masa yang amat mencemburui aku, maka niat itu terpaksa dilupakan.

So, InsyaAllah. Aku cerita mana yang termampu dulu sambil jawab beberapa soalan dari kawan-kawan yang tak sempat aku reply chat,mesej diorang. 

"Wani, kau belajar kat mana sekarang?"
-Alhamdulillah. Aku sekarang dapat sambung belajar course yang sememangnya aku nak dari dulu lagi.. Currently in Dungun, degree in hotel management. Memang. First orang yang rapat dengan aku terkejut. Course ni memang jauh berbeza sangat-sangat dengan apa yang aku belajar masa kat asasi Tesl dulu. Atau memang boleh dikatakan langsung tak ada kaitan. Well, what to do. I loves what I'm doing right now. Alhamdulillah. Ada jugaklah mulut-mulut bising kat belakang yang cakap
"Eleh. Setakat Hotel Management, course senang je tuuu.."
To those yang cakap macam tu, aku boleh cakap yang aku langsung tak kisah apa yang diorang nak cakap. As long as I'm happy and as long as I can success in this field, apa aku kisah dengan suara-suara sumbang kan? :) 

"Wani, macam mana hidup kau kat Dungun? Best tak?"
-Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar. Allah permudahkan segala urusan aku kat sini. Dari first day aku sampai kat sini, dapat classmates,groupmates,roomates yang sangat OHSEM! Kalau stress,keluar dari Uitm tu terus mengadap pantai. OHSEM! Kawan-kawan kat sini pun alhamdulillah. Just nice to me :') Lecturer, pun banyak yang OHSEM! haha. Tetibe aku rasa macam sedang buat iklan promot Uitm -_-".

"Wani, kat sana kau kena hidup tough sikit. Kau tak berapa sihat. Kau okey tak?"
- :) Alhamdulillah. Tak sihat pun Allah masih beri aku kekuatan. Letih tu of course. Student degree bukan macam student foundation dulu. Selalu ada banyak leisure time. Yelah. Degree ni kena tough sikit! :)

"Kenapa lama menyepi? FB jarang online. Blog lama tak update. Memang niat nak menyepi terus?"
-Sarcastic giler soalan ni. HAHA. First of all, lappy aku ada masalah dengan internet. Second, macam aku cakap tadi, life as a degree student a little bit tough for person like me. Aku sedar kalau aku layan FB 24 jam macam mana masa kat asasi dulu, alamatnya tak dapatlah nak sukses dengan jayanya. So, better aku kurangkan sikit. Bukanlah aku tak bukak langsung. JARANG. Aku online. Korang giler? Ingat aku ni spesis yang boleh hidup tanpa internet?-_-". Tentang blog, memang sejak aku sampai kat Dungun, langsung aku tak update. Sebab takde masa. Esok takde kelas, so malam ni baru dapat update.

"What is your currently relationship status? Kata bertunang? Dengan siapa?"
- Soalan ni soalan masa aku balik awal muharam hari tu. Ramai jugak lah tanya.Kawan-kawan kat asasi dulu, kawan-kawan sekolah dulu. Gara-gara aku yang lama menyepi kat Fb, then tetibe update status bertunang. Hahaha! Tak tahan ramai yang wish congrats kat aku. Termasuk kawan-kawan along aku! :p
Kepada kawan-kawan tersayang, saya masih lagi single. Takde tunang-tunang ni. Belum jumpa lagi hero ketiga dalam hidup. Just pray for me :)

So, tu adalah antara pertanyaan-pertanyaan common among my friends yang baru sekarang aku dapat jawab. Sorry :'(
.Aku dapat jawab tu jelah + sekaligus merumuskan life baru aku sekarang. My new chapter :)


"Siapa saja orang di dunia ini yang kekasihnya Aku cabut nyawanya kemudian dengan cubaan yang Aku timpakan ini dia (bersabar dan) mengharap pahalaKu, nescaya Aku ganti dengan syurga. (Al-Hadis)

p/s: Tolong selamatkan saudara-saudara kita di Palestin dengan doa dari kita setiap hari. :'( 

Till then,
InsyaAllah update lagi.
Entry kali ni takde gambar. Sengaja nak bagi korang rindu art-art aku. (padahal tak ada masa nak melukis)


meet my driver, my grandma, my loves one, my everything and above all, my friends :)
we have been together since 2005 until..forever.InsyaAllah. Her name is Shiera.
The sweetest friend ever

Wednesday, 26 September 2012

New life, long journey

Assalamualaikum.

 ":'D Alhamdulillah. I'm now officially............."


to be continued...

Saturday, 8 September 2012

I just love the way you are

Assalamualaikum


"Cinta itu tentang menerima seseorang itu seadanya, tanpa sebarang alasan"

:)

p/s: mau packing baju-baju. Goodbye Kelantan. :(

Friday, 31 August 2012

Bicara hati sepi

Assalamualaikum.


Semalam, sedang aku kusyuk baca novel Adam Dan Hawa pemberian adik aku, ada satu mesej masuk.
Mesej yang berbunyi lebih kurang bertanya satu jawapan. Jawapan yang boleh merubah seluruh hidup aku.
Jawapan untuk keseluruhan masa depanku.Cuba dihitung-hitung umurku baru menginjak 19 tahun.
Usia yang aku kira masih cukup mentah untuk membina sebuah kehidupan 'baru'.
Sekali lagi aku gagal memberi jawapan. Sepatutnya aku mengambil kira kesungguhannya selama ini.

Teringat zaman persekolahan.
"Lelaki idaman aku,aku nak yang berjanggut nipis sikit. Tapi yang penting dia mesti beriman sebab aku perlu bimbingan. Baik hati dan sanggup stay di sisi aku time susah mahupun senang."
Yes. Itulah harapan apabila rakan-rakan sebaya sibuk bertanya soal jodoh. Semuanya mahu yang terbaik.
Siapa yang nak memohon keburukan yedak?

Setiap kali teman-teman bertanya kepadaku tentang kehidupan lampau a.k.a masa silam,
aku hanya boleh katakan 
"Soal jodoh sekarang,serahkan pada Allah. Jika Dia berkehendakkan kami bertemu sekali lagi, tiada daya kami untuk menghindarinya. Esok atau lusa, kami tetap akan bertemu. Di bawah kehendak dan rancangan Allah. Jika kami memang berpisah demi kebaikan, aku tak mahu menolak. Dia berubah untuk kebaikan, demi Allah aku tidak mahu menganggu. Tapi aku tetap berdoa yang terbaik sahaja untuk dirinya. Walau di mana dia berada. Dengan siapa dia bersama. Apa jua pekerjaan yang dikerjakannya. Moga sentiasa di bawah lindungan Allah."

Benar. Itu yang ku rasa kini. Tiada langsung pengharapan. 
Setiap hari memujuk hati agar lebih redha dengan rancangan Allah. Sebab aku sedar.
Redha dan ikhlas itu adalah dua perkara yang berlainan. 
Masih redhakah aku jika setiap hari mempersoalkan apa yang terjadi.
Masih ikhlaskah aku jika setiap hari menangisi nasibku.

Teringat kata-kata seorang rakan sekelasku dulu.
"Entah-entah sebab ramai sangat tak suka korang bersama, cakap itu ini. Lebih 40 kali benda tu dah jadi betul. Tengok sekarang. Kau dengan dia."
Tersenyum. Tergelak pun ada. Pantas jawapan ringkas aku beri.
"Tidak. Kami bertemu kerana izin Allah. Kami mengenali satu sama lain juga kerana izin Allah. Dan kami berpisah kerana kehendak Allah. Doa-doa buruk oleh orang-orang lain untuk aku dan dia tiada kena mengena.Sesungguhnya itu hanya alasan."

Bertanya lagi dia padaku "Sayang lagikah kamu terhadapnya?"
Kelat,aku jawab "Aku sayang dia kerana agama yang ada padanya. Afterall, dia memiliki semua ciri-ciri suami idamanku. Walaupun tiada 100% kesempurnaan, dan aku langsung tidak memandang kepada kekurangannya sebab kekurangannya adalah kelebihannya. Begitulah juga sebaliknya.
Bertanya lagi dia "Habis..ikhlaskah kau? Redhakah kau"
Jawapan muktamad, mengakhiri perbualan panjang itu "Sesungguhnya aku masih belajar untuk menerima semua ini."

Aku manusia biasa. Terkadang rebah tersungkur. Air mata peneman diri. Sesungguhnya perpisahan ini tersembunyi seribu hikmah. Hikmah yang membawa aku ke sini. Ke tahap ini. Alhamdulillah.
Tipulah jika sudah tiada sayang. Tiada cinta. Tiada rindu.
Aku hanya manusia biasa. Tapi, mungkin semua elemen itu makin pudar? Mungkin juga.
Allah itu adil. Jika memang tertulis ada jodoh antara kami, InsyaAllah. Kami akan menyatu juga suatu hari nanti. Aku akan dapat apa yang aku berhak dapat. Sebab Allah tu maha Adil. Allah sweet sangat.
Apa yang Dia beri pada kita,percayalah itulah yang terbaik untuk kita. Sama ada kita suka ataupun tidak.

Tidak usah gusar. Kerana pemilik tulang rusuk kita sudah ada di luar sana.
Hanya masa yang akan menentukan bila tiba masa yang sesuai untuk kita bertemu. :')

"Jika awak jodoh saya, jujur. Saya terima dengan hati terbuka"-M.S.B


Aku bersyukur pada haters aku. Sebab diorang aku kuat. 
Diorang buat camtu sebab diorang sangat care pasal aku. :)


Ouh!
Sebelum terlambat, aku nak wish selamat menyambut kemerdekaan Malaysia yang ke-55.
Alhamdulillah. Kita masih selamat. Aman hingga ke hari ini. Alhamdulillah.
*mukaleteh*

Jom baca doa ni :)

-Ya Tuhanku, jadikanlah negeri ini negeri yang aman dan jauhkanlah aku beserta anak cucuku dari pada menyembah berhala.(Ibrahim:35)

-Ya tuhanku, jadikanlah negeri ini, negeri yang aman sentosa, dan berikanlah rezeki dari buah-buahan kepada penduduknya yang beriman kepada Allah dan hari kemudian. (Al-Baqarah:126)


p/s: Awak terlalu baik untuk saya F.S :) You deserves for a better. Sorry. Biarlah dia yang terakhir buat masa ini.

Thursday, 30 August 2012

Us . Forever :')

Assalamualaikum

Aku tak nak emo time tulis blog ni. So, kejap nak amek tisu.

1
2
3
4
5
6

okey. Jum start.

Kepada yang sudah sedia maklum dengan life aku yang dikelilingi oleh rakan-rakan yang
perghhh gempak cun meletupss wow miow miow superb,
aku ada 2 part of besties 

Geng pertama (besties since standard 1 until now)
Datin Jemah's group :)

So, pagi ni Dira dah bertolak ke KL then langsung ke Sarawak.
Malam ni Yuni ke KL then langsung ke Penang.
Esok malam Renur ke KL then langsung ke Johor.

Jadi yang tinggal siapa? :'(
For those yang dah ikuti setiap entry blog cinonet aku sepanjang 2 bulan lebih ni,
mybe dah sedia maklum betapa akrabnya kitorang.
Akrab lah sebab lepas je kitorang tamat asasi bulan 3 macam tu, sampailah bulan 8 ni.
Asal keluar,sama-sama. Asal sedih sama-sama. Asal ketawa pun sama-sama.
Banyak dah kitorang lalui sama-sama.

Aku tak nak cakap panjang-panjang.
Sebab setiap ayat yang aku keluarkan pun belum tentu dapat mengekspresikan apa yang sedang aku rasakan sekarang. Entah. Masa aku kehilangan seseorang yang sangat berharga taklah aku frust macam ni. :3

Jadi, untuk RainurFatini:

Aku mungkin bukan kawan yang terbaik. Tapi aku dah cuba sedaya upaya untuk menjadi yang terbaik untuk kau. Aku nak share setiap detik dengan kau dan aku nak cakap kat kau. Aku sangat sangat menghargai kehadiran kau sebagai kawan aku dalam hidup aku. Aku sedar yang kita dah terlalu banyak habiskan masa bersama lepas asasi ni kan? Sebab tulah kot aku rasa kita liat nak lepaskan each other. Aku hargai saat kita share masalah. Nangis sama-sama. Ketawa pun sama-sama. Setiap petang kita jalan satu kampung. Makan megi sama-sama. And bincang pasal masa depan pun sama-sama. Frust tertunggeng pon sama-sama. Eksiden petang tadi pon sama-sama -_-. Pokoknya setiap aktiviti kita sama-sama. :') Penting untuk kau tahu. Aku sayang kau.

To Renur's future roomates/housemates/classmates/groupmates:
-Assalamualaikum. Hai :) . Nak mintak tolong sangat-sangat. Tolong tengok-tengokkan Renur bagi pihak ibubapa,family dan saya boleh? Dia mungkin nampak lembik tapi dia kuat. :) Jiwa dia kental. Dia panas baran sikit. So saya harap korang bersabarlah dengan dia okey? Tapi dia baik. Dia boleh jadi pendengar setia, penasihat tegar. Dan, dia cerewet sikit bab makan. Banyak penyakit. So saya harap setiap kali dia sakit, korang boleh jagakan dia. Terima kasih. Saya harap boleh harapkan korang. Be nice eyh :) Thanks korang!

Move to Nadhira

Kau nampak lemah diluar tapi Allah je tahu betapa kau kuat dalamannya. :)
Renur matang. Tapi kau manja. Matang dalam manja. Setiap kali kau buat lawak bodoh/ being a childish, sumpah. I'm gonna miss you badly because of that. Kau selalu bagi dorongan untuk aku. Kau selalu ada dengan aku. Kau selalu bawak aku jalan-jalan. Kau setia kawan. Aku hargai sangat. :'(
Setiap momen dengan kau adalah momen-momen terindah. Tak tipu. Kita takkan terpisah. Ingat tak? :')

To DeeDee's future roomates/housemates/classmates/groupmates:
Assalamualaikum and hai peeps. :) Tolong jagakan Deedee bagi pihak family dia dan saya boleh?
Dia mybe ada habit yang korang tak senang. Tapi dia bukan jenis yang akan susahkan orang lain. InsyaAllah. Dia boleh jadi geng gila-gila time dia gila-gila. And sebab perangai dia macam tu orang senang dengan dia. Dia pandai bagi nasihat dan alhamdulillah dia pandai ikut nasihat dia sendiri. -_-. Dia kadang-kadang boleh jadi manja. So prepare jalah. :) Tu je kot. Thanks korang :'D

Last one, NurulAyuni

Dulu kita tak lah rapat sangat kan :) Lepas kita habis asasi lah i guess kita makin rapat kan?
Buat cupcakes sama-sama rumah Yun. Wani takkan lupa muka Yun, time buat cupcake tu. Haha. Serius. Nak gelak pun ada. Tapi, lupakan pasal masa. Tak kira kita baru kenal ke dah lama kenal ke. Tak ada alasan kita takleh rapat kan? Wani sangat menyenangi Yun sepanjang kita akrab :) Masa hanyalah angka. As long as kita dapat get along, semua tu tak jadi hal kan? Terima kasih untuk segalanya Yun :)

To Yun's future roomates/housemates/classmates/groupmates:
Assalamualaikum and hai korang. Tolong jaga Yun bagi pihak family dia dan saya boleh?
Yun manja sikit,dia lembut. Dia baik. :) 
Harap korang boleh get along sama-sama dan saling menjaga. Thanks korang :')

Puan mama aku cakap 
"Ya Allah. Diorang baru nak pegy further study je kot. Bukan nak kahwin. Macam lah takleh jumpa dah pasni. Emo semacam je."

Yes. Aku emo. Kenapa? Entah. :(
Iloveyou Jemah's geng.
Us. Forever :) InsyaAllah.
Please take care of yourself. And I wish all of you the best.
Study hard, enjoy your life while you can. And be nice with people.
I hope Allah gives you good friends,and teachers.
Remember. Life at campus is awesome. And sometimes it can be so cruel. So
take care. And handle yourself in the right path. The path that bless by Allah. InsyaAllah :)
Till we meet again. This goodbye is not means forever.
*this message is not only for them. It is also for those who will further their studies :)
goodluck peeps. May Allah bless you and gives you the best.Amin 

Don’t be dismayed by goodbyes. A farewell is necessary before you can meet again. And meeting again, after moments or lifetimes, is certain for those who are friends.~ Richard Bach


Till then. *kesat hingus*
thanks for reading


Wednesday, 29 August 2012

Wordless Wednesday #5

Assalamualaikum


Rasulullah SAW pernah bersabda:
Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah
pula terletak pada kemurkaan ibubapa.

p/s: Dapat peluk erat mama awak hari tu pun alhamdulillah. Thanks sebab jemput saya. Mybe itu yg terakhir.Your   mother,your granny and your sister are totally awesome that day. Be happy with them please. :)

Tuesday, 28 August 2012

Clash, Ex, and Third party.

Assalamualaikum

Puas makan aku guling-guling depan tv.
Puas guling-guling, aku online.
Puas online, aku makan balik.
Lepas makan balik, aku tidur.
Lepas bangun tidur, aku online balik.
Lepas tu jumpa ni


Lama aku fikirkan idea untuk entry ni. Akhirnya,
okey puan  cik HidayatulHuda, saya update sekarang jugak! :)

**
Sejak akhir-akhir ni kan..
dah jadi trend kot aku boleh cakap kat dunia maya ni.
bila kita clash dengan pakwe kita, selalunya makwe baru dia akan stalk kita.
Yes. Memang ini trend sekarang.
Aku pun tak tahu apa motif sebenar makwe dia wat camtu.
Mungkin nak buat comparison kot.
Atau lebih tepat lagi nak 'scan' personaliti kita.
Nak cari tahu siapa yang mula buat onar sampai boleh clash.
Nak tanya pakwe sendiri, takut makan kaki. -_-

Tapi kan,..stalk stalk lah jugak.
Stalker bijak takpe. Tak tinggal kesan. Yang aku kesian, stalker yang tinggal jejak macam ni 

Bila kita log in facebook, tengok ada 300 notifications.
Siapa tak terkejut yedak?
Feeling-feeling popular kejap. Tapi hampeh bila bukak,
semua notifications semua tu, hanyalah dari stalker terhebat yang tinggal jejak.
-___- . Yang lebih hampeh, semua komen kita,status kita,dan aktiviti kita dia nak 'like'.
Kadang-kadang terasa lah jugak dia  perli.

Tapi, stalker yang tak mengancam takpe.
Yang aku risau, sampai ada tahap yang macam ni

hah! tahap bahaya kalau ada private number yang mesej, call kita
semata-mata nak kasi warning bahawasanya 'jangan ganggu pakwe aku'.
kes di atas kes parah dah.

Tapi at least kes seperti tu mengancam diri kita dan hanya certain people je yang tahu.
Bahaya kalau ada yang salahguna medium laman sosial untuk serang orang macam ni.
Salah lagi kalau bertujuan untuk memalukan pihak lain.
memalukan pihak lain. Nak suruh satu dunia tahu diorang gaduh.
Tindakan sangat tak bijak.

Bagi aku lah kan, sebaik sahaja kita clash dengan seseorang, secara tidak langsung kita dah terkeluar dari hidup peribadi ex kita. Tak kiralah walau kita masih sayang,cinta suka kat ex kita sekalimanapun.
Bila dah clash, we have no right untuk ganggu private life dia. Dan bagi aku, clash is break up and he remains as your ex. Bila dia dah break dengan kita, dan bila dia ada orang lain, kita kena sedar yang kita memang takkan kembali dengan dia unless takdir yang tertulis 'kita dijodohkan bersama'.

Dan bila kita sedar, kita nak move on. Seriously for our own sake, kita tak mahu awek baru dia atau skandal atau sesiapa yang ada hati kat dia ganggu kita. Apalagi nak menyoal kita tentang hubungan lama kita dengan ex kita tu. Jadi untuk menjaga hati diri sendiri, kita putuskan tak nak layan awek tu. Just senyap. Dengan harapan dia berhenti ganggu kita. Later, she will give up. Dan dia sedar, tak guna dia buat kita macam tu.

Bagi aku, mana-mana gf yang sibuk duk kejar bekas kekasih bf dia are not 100% percaya kat bf dia.
I mean, kalau dia benar-benar cinta dekat bf dia, dia akan percayakan bf dia. Kan?
Buat apa menganggu masa lalu sedangkan masa depan kita menanti?
Cinta ialah tentang kepercayaan.
Hilang kepercayaan, runtuhlah kebahagiaan. :)

"Boleh jadi kamu mencintai sesuatu padahal sesuatu itu sangat buruk bagimu,dan boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal sesuatu itu sangat baik bagimu. Kamu tidak mengetahui sedangkan Allah yang Maha Mengetahui"
(QS. 2:216)

P/S: kadang-kadang, Allah hantar seseorang ke dalam hidup kita hanya kerana 2 sebab.
Pertama, untuk merubah kita ke arah kebaikan atau keburukan.
Kedua, untuk menjadikan pengajaran agar kita kuat.
Apa pun alasannya, orang yang pernah hadir dalam hidup kita, kita harus berterima kasih pada Allah.
Sebab Allah ialah sehebat-hebat perancang. :')

to sum things up:
for the moment of break up : membuat kita sedar. Sekuat mana kita merancang dan setia, jalan cerita cinta sebenarnya di tangan Allah. Takde siapa boleh ubah

p/s: kes pertama, stalker yang macam tu comel :'D


till then,
maaf zahir batin andai terkasar bicara,terguris perasaan.
thanks for reading! ^^

Tiada pengharapan dari kamu. Hanya pengharapan dari Allah. Moga Dia menjagamu selalu.

Monday, 27 August 2012

randomly monday

Assalamualaikum



"Jika datang melamar kepada kalian seseorang yang kalian redha akan agamanya dan akhlaknya,
maka nikahkanlah dia, bila kalian tidak melakukannya maka ada fitnah di muka bumi dan kerosakan yang nyata."
(hadis riwayat Tirmizi) 


Friday, 24 August 2012

one and two and three and four

Assalamualaikum



Pernahkah bibir berbicara tatkala hati sepi. Pernahkah bibir menguntum senyum tatkala hati sakit. Pernahkah bibir berdusta tatkala hati suka. Hidup umpama pentas lakonan. Manusia bertindak umpama pelakonnya. Bicaranya terkadang ada tawa. Senyumnya terkadang ada sepi. Lirikan matanya terkadang ada luka. 




Senyumannya terpalit dusta. Bicaranya tidak jujur. Pentas lakonan tidak seindah seperti yang dipertontonkan. Manusia. Menipu untuk membahagiakan. Membahagiakan siapa? Membahagiakan yang melukakan. Siapa yang memahami ragam hati yang sering berbohong? Hanya Allah yang Maha Esa.





Dia seorang yang mencintai keindahan. Mengimpikan kebahagiaan. Mengharapkan kejujuran dan menyandar pada harapan. Hidup tak selalunya di atas. Dia mengerti setiap yang terjadi sudah tersurat. Redha itu harus. Lemahkah dia andai menangis seorang diri di dalam simbahan hujan yang lebat. Siapa dia untuk menidakkan takdir. Andai itu yang terbaik, senyuman penghapus resah dipalit. Tanpa syakwasangka. Tanpa ragu.




Penonton menonton tanpa mengetahui parah batinnya. Dia tetap tersenyum. Menyembunyikan kebenaran. Siapa yang mengerti? Setiap hari dirinya berperang dengan perasaan. Perasaan yang sukar ditafsir oleh mata hati. Payah difahami oleh ragam manusia. Kisah yang ditinggal jauh di belakang, tidak akan sesekali dia mengharap sesiapa merungkai. Takut melukakan, bimbang menderitakan. Tekad dia tidak akan sesekali membiarkan sesiapa mengalami kesakitan yang sama. Derita persis dia derita. Semoga semua menjadi pelajaran. Kisah itu tidak akan diulanginya lagi.


gambargrapher: Nurhazwani
talents: Rainur,Dira,Yuni,Fatin.
skriprabak:Nur Hazwani.

Till then,.
may peace be upon you

Thursday, 23 August 2012

Be Positive

Assalamualaikum

Kadang-kadang, bila kita gaduh dengan seseorang
kita selalu rasa kita keseorangan dalam dunia ni.
Tak ada satu orang pun yang faham kita.
Tapi kita kena ingat. Masih ada 'seseorang' yang selalu dengar rintihan kita.
Selalu tengok-tengokkan kita.
Selalu jaga kita. 

"Fikirkanlah segala tentang nikmat Allah dan pemberianNya, dan janganlah kamu 
memikirkan tentang zat Allah"
(Hadis riwayat Abu Syeikh dan at-Tabrani)

Dan kita selalu sedih bila kawan kita hanya akan cari kita
apabila dirinya susah. Time senang, lupa sahabat.
Time sedih, mulalah mencari.
Tapi kita selalu lupa. Patutnya kita besyukur.
Sebab kita insan yang paling dia ingat bila dia susah.
Bermakna, dia percaya kita 100% untuk berkongsi kisah sedih dia dengan kita.
Kawan time senang ramai. Time susah? sikit je kan?
So, itu uniknya kita. Satu dalam sejuta. :)

"Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya"
(Hadis riwayat Abu Daud)

So, buat apa kita sedih untuk hal yang masih boleh diselesaikan dengan akal fikiran kan.
Remember one thing, life it is not about being sad. 
Masih banyak pengalaman untuk ditempuhi. Dugaan untuk dilalui. Cubaaan untuk dirasai.
Pengalaman mengajar, dugaan mendewasakan, cubaan mematangkan kita sebenarnya.
Tanpa semua itu, kita tak akan menjadi KUAT.

till then,
may peace be upon you.
salam 6 Syawal :)

Sunday, 19 August 2012

Farewell Ramadhan, welcome Syawal :')

Assalamualaikum

First thing first, I wanna say that I'm gonna miss you Ramadhan. :'(
And Happy Eid Mubarak peeps :') 
So, koranng koranng semua pun aduyai terr, 
sila tolong please rayu supaya abaikan tulisan buruk aku tu -_-
Nak kasi ucapan extra special kat korang (especially my loyal readers) :')
Selamat Hari Raya AidilFitri. Maaf zahir dan batin.

Raya tahun ni agak tak best sikit untuk family aku..
Sebabnya, along aku takleh pulang beraya.  Tugas kepada negara. sob sob
Second, abang aku demam teruk. So, dia kena perintah berkurung. Sangat tak fun :/

But, raya tetap raya. As usual lah kan, rumah besties cik renur tempat pertama aku beraya.
Tak nak cerita panjang-panjang. Nak bagi korang layan gambar2 jer. *dasar pemalas kau wani

 geng datin jemah *again -,-

loving couple :')

mereka..lagi -_-

yang paling kanan sekali tu, jangan salah paham. single lagi tu.
walaupun nampak macam dah kawen ^^"


si rainur comels :)

Dak Dira Cun :)

krik krik krik krik -,-

with yun, si budak ayu :)


like this pic so much :D

Sebenarnya ada banyak lagi gambar. Jumlah semua sekali kalau tak silap tadi 100 keping ++ gitulah.
Tapi sebab line tenet slow tahap kereta yang berpusu-pusu mau pulang ke kampung,
setakat ni jelah dulu kot. -,-

Oh. Lepas raya geng-geng datins dah mau berangkat ke kampus masing-masing dah.
Dira ke Sarawak, Rainur ke Johor, Yuni ke Penang. 
Entah bila lah pulak dapat jumpa. Y_Y

Di kesempatan ni, aku nak susun 10 jari, memohon sejuta kemaafan andai selama aku menulis, 
selama aku bercerita dan selama aku berkongsi, ada yang terasa, terguris, terluka gara-gara aku,
sekali lagi aku memohon maaf. Aku manusia biasa. Yang sering khilaf sepanjang proses kehidupan.
Adat manusia, silap itu adalah guru terbaik. Untuk mengajar kita erti sebenar kehidupan. Andai tiada cabaran, tiada haters, tiada dugaan, itu bukan hidup. Itu mimpi :)
Kepada family tersayang, besties, Teslians.
Selamat hari raya Aidilfitri. Maaf zahir dan batin.

Daripada Umamah r.a bahawasanya Nabi Muhammad SAW telah bersabda:
"Barangsiapa yang mengerjakan amal ibadah pada malam Hari Raya Aidilfitri dengan mengharapkan keredhaan Allah semata-mata,hatinya tidak akan mati pada hari kiamat sebagaimana matinya hati orang-orang yang kafir ingkar pada hari kiamat"


Till then,
Thanks for reading.
Selamat hari raya aidilfitri,maaf zahir batin.:)


p/s: Awak, selamat hari raya. sunyi beraya tanpa awak .Still, I hope you happy. 

Wednesday, 15 August 2012

wordless wednesday #4

Assalamualaikum






"Lihatlah orang yang lebih bawah daripada kamu, dan janganlah kamu melihat orang yang lebih tinggi daripada kamu, ianya lebih wajar, agar kamu tidak memperkecilkan nikmat Allah "
(Riwayat Muslim)


Saturday, 11 August 2012

"Tabahlah wahai hati"

Assalamualaikum

Tinggal seminggu je lebih kurang nak raya.
Tadi, lepas 2 hari tak online, bukak je tab, terus ke dashboard blog.
Tertarik dengan satu entry oleh Prince Of Noob
Entry mengenai seorang ibu tunggal , Puan Alia yang menghidapi penyakit saraf .

Aku pun tak sempat nak baca blog Puan Alia yang juga seorang blogger tu sampai habis. Nanti akhir entry aku kasi link blog beliau. So, kat sini takde kata yang boleh aku katakan kecuali kekaguman aku tentang betapa kuatnya seorang ibu untuk menjaga 3 orang anak beliau yang aku kira masih belum mengerti tentang penderitaan yang dialami oleh ibu mereka. So, mengikut cerita, suaminya menceraikannya dengan talak 3 kerana tidak sanggup menjaganya.*sesiapa yang lebih jelas tentang hal ini, minta tegur jika aku silap.
Okey. Aku bukan apa. Kalau boleh, aku tak nak mempersoalkan tindakan suami dia. Cuma,
bukankah kewajipan seorang suami untuk tetap setia di sisi isteri dia susah mahupun senang?

Bila seluruh Malaysia yang tahu tentang hal ini, aku pasti rata-rata akan mengkondem tindakan tidak wajar bekas suami Puan Alia. Okey. Aku pun tak nak komen banyak-banyak soal ni. Nanti orang cakap 
"wei wani, kau belum kahwin. Kau tau ape? "
So better aku senyap. Aku harap even lepas bercerai bekas suami puan Alia masih teguh membantu puan Alia menjaga anak-anak mereka. Sebab dari gaya aku baca blog dia, MasyaAllah. Allah sahaja tahu persis penderitaan yang dialami. Bila kita sebagai ibu tidak dapat menguruskan anak-anak dengan tangan kita sendiri, I'm pretty sure. Tiada mana-mana pun ibu atas dunia ini yang minta nasib sebegitu rupa menimpa mereka. So,as far as I concern 3 orang anak Puan Alia kini dijaga oleh ibu beliau yang juga sudah uzur.

Bila bercakap tentang sakit, tanggungjawab dan penderitaan, tiada yang boleh exactly memahami selain bersimpati. So aku memohon sesiapa yang sedang membaca blog aku, aku mohon. Doakan kesihatan Puan Alia. Doakan beliau untuk terus teguh bertahan demi anak-anak beliau. Sesungguhnya usia anak-anak beliau masih mentah aku kira untuk menerima kehilangan insan istimewa bernama ibu :'(

"Ya Allah Ya Tuhan kami. Kurniakanlah rezeki yang melimpah ruah kepada mereka,
kasihanilah anak-anak mereka.
Ya Allah, kau sembuhkanlah penyakit yang dihidapi beliau agar dia mampu meneruskan amanahMu untuk menjalankan tanggungjawab terhadap keluarganya.
Kau kuatkanlah dia untuk menghadapi saat-saat sukar dan kesakitan yang dialaminya sesungguhnya Engkau Maha Pengasih dan Penyanyang.
Amin Ya Rabbal Alamin"

"JANGAN SESEKALI MERENDAHKAN PENDERITAAN YANG DIALAMI ORANG LAIN KERANA KAMU BELUM TENTU DAPAT MENGHARUNGI UJIAN MEREKA"-wardina Safiah

Dan kadang-kadang kita ingat ujian yang Allah SWT beri pada kitalah yang paling berat. Kita tak tahu ujian orang lain lebih berat daripada kita. So apa pun jua keadaan anda, sentiasa bersyukur dan doakan yang terbaik untuk insan-insan yang tidak bernasib baik di luar sana. Sesungguhnya jika kita bersusah demi orang lain, sebenarnya, ada ganjaran yang hebat Allah nak bagi pada kita. Jadi mengapa anda pilih untuk mengabaikan nasib malang orang lain? Sebab tak mustahil satu hari nanti, bila keadaan pula yang tak menyebelahi kita, Allah nak bagi kita ujian, kita pula berada di tempat golongan yang bernasib malang. Semuanya tak mustahil. Sebab bila Allah berkehendakkan sesuatu, maka terjadilah 'kun fayakun'.

Raya dah dekat, agak-agak berapa orang malang kat luar sana yang even tak dapat sambut raya macam kita saban tahun?
Time berbuka, berapa orang malang kat luar sana yang tak mampu menjamah apa-apa hidangan setiap hari?

Prihatin terhadap orang lain, tak mustahil orang prihatin pada kita balik.
Hormat orang lain, dan orang automatik hormat kita :)
MasyaAllah. Hebat kan? Bantu dan utamakanlah sesama saudara Islam kita. 
Sebab kita tak mahu sesiapa memuji atau mengagungkan kita atas apa kebaikan yang kita lakukan, kecuali kita nak ganjaran Allah SWT.
Aku akui, aku tak berapa baik. Tapi aku nak do something yang boleh bukak hati dan buat orang lain rasa nak buat kebaikan. InsyaAllah.

Bila kita ada duit, kita selalu ingat kita kaya. Tapi Allah itu lagi Maha Kaya.
Bila kita ada pengaruh, kita selalu ingat kita hebat. Tapi Allah itu Maha Hebat.
Bila kita dikurniakan hati yang baik, kita selalu ingat kita mulia. Tapi Allah itu Maha Penyanyang.
No matters what you do, where you are, remember Allah always. That's all you have to do.

Oh, kepada sesiapa yang nak visit blog Puan Alia, untuk lebih memahami dan mengetahui isi hati beliau, ni link blog beliau ALIA HARYANIE

dan sesiapa yang ingin membantu meringankan beban puan Alia, bolehlah beri sumbangan ke:
Maybank Acc No: 164034266923 (Haryani Binti Mat Hussin)
Maybank Acc No: 553104558862 (Akaun bersama dengan Ibunya: Asiah bt Haron)
RHB Acc No: 16213900067447 (Haryani Binti Mat Hussin)

We are great Muslims. And we care about others :")

Tabahlah wahai hati ~
Nabi Muhammad SAW telah bersabda:
Tangan di atas (yang memberi) itu lebih baik daripada tangan yang di bawah (yang menerima).

till then,
May peace be upon you :)

Wednesday, 8 August 2012

Setelah setahun. . .

Assalamualaikum.

Pagi tadi kan, incik posmen bukan main awal pagi lagi masuk kampung aku.
Semata-mata nak bagi amanah ni :')


Fikir-fikir balik, dah lama aku tak dapat kad raya Y_Y serius!
Kalau tahun lepas,aku dapat kad raya dari besties aku, Dila. Terus langsung dari tangan.
Tapi tahun ni, disebabkan kitorang ex-ex student Tesl sekalian telah berpisah dari kampus dan automatik berpisah dari kehidupan ohsem kitorang, chances aku nak dapat kad raya lagi, amat tipis. -_-

Tapi, disebabkan assistant class monitor kitorang, herny syazlin seorang yang gigih dan baik hati,
beberapa bulan sebelum puasa lagi sibuk menggigihkan diri bertanya alamat kitorang satu kelas.
So, disebabkan beliau jugalah nasib insan-insan yang kesepian kerana terlalu lama tidak mendapat kad raya, tercapai. Tidak kira bangsa,usia, umur dan negara. Semua dapat. :')

:') thanks eny

Dan di kesempatan ini, wani nak balas kad raya eny dengan yang ini : 
Kad raya extra biggg :D

Dan di kesempatan ini juga wani nak ucap selamat hari raya kat eny. Eny ialah kawan yang baik so mustahil amat untuk wani lupakan. Bila wani sakit, eny yang kelam kabut. Best sangat time tu. Sebab even duduk jauh dari family, tak rasa kesepian tu. Sebab adanya sahabat macam eny. Wani nak mintak maaf banyak-banyak kat eny kalau-kalau selama kita kenal, wani ada terguris perasaan eny. Eny sahabat yang susah wani nak dengar mengeluh. Selagi kaki eny tu boleh jalan, selagi mulut eny boleh berbicara, maka selagi itu eny tak berhenti cakap dan care about the others. Terima kasih eny. Terima kasih banyak-banyak. Kad raya eny wani simpan dalam tempat khas. Kenangan bersama eny wani simpan kemas dalam kotak memori.Insyaallah. Even kita dah tak selalu bersama dah pasni, wani harap persahabatan kita kekal sampai bila-bila.
Sekali lagi, selamat hari raya aidilfitri eny,.. maaf zahir dan batin :')

kalau eny baca ni, let me know k? :')
till then.

Tuesday, 7 August 2012

Korang pernah tak? Pernah tak?

Assalamualaikum..

Pernah tak korang macam ni?

Masa hangat bercinta, semua indah. 
Pujian melambung mencecah ke awan.

Tapi, kemudian clash dan jadi macam ni,

 hehehe. 
*wani cakap dengan cermin la weii -_-" 

Aku pernah. Korang pernah? :p

till then,
mood sekarang tak stabil. Penat. Nanti aku rajin aku update lagi.
kahkah. 

p/s: Kepada sekalian makhluk Allah yang mengenali aku, maaf. Aku terpaksa deactivate akaun twitter dengan facebook aku. Kalau korang tercari-cari aku, mesej/call terus. InsyaAllah aku jawab. :)
Kalau lah korang cari kan -_-".
Aku nak masuk gua. Bertapa selama beberapa purnama.

"Bagaimana hebatnya ujian yang kamu dapat dan tidak pernah selesai, ingatlah Allah sayang kamu. Berapa kali pun kamu terjatuh, tersungkur, terjerat dalam jalan samudera kehidupan ini, ingatlah Allah sayang kamu. "
(Dr.CintaPunyaBelog)

Saturday, 4 August 2012

Adat manusiakah? atau hati sememangnya begitu?

Assalamualaikum

Pagi yang hening selepas bersahur, ada mesej masuk. Seorang hamba Allah menjawab mesej yang sepatutnya dari semalam dijawab. Mungkin sudah tertidur.Mungkin juga tiada kredit. Atau mungkin juga tiada bicara atau jawapan yang sesuai untuk pertanyaan aku. 

"Waalaikumussalam,.. don't know how to say. Mybe he has someone new now"

Hati yang seingatku sudah sembuh, walaupun parutnya masih segar, tiba-tiba dipalu rasa.. entah.
Yang pasti,rasa itu buruk, sakit,. Aku benci perasaan itu. Fikiranku berputar menyinggah kenangan rakan-rakan baik yang mungkin boleh ku katakan,senasib denganku? 

Benarlah kata orang-orang tua, 
"lelaki ni, sebelum dapat kita, manis bicaranya Tuhan saja tahu. Sudah dapat habis madu sepah dibuang. Bukan semua lelaki begitu, tetapi kebanyakkannya begitulah selalu"

Fikir-fikir juga, semuanya benar. Bila hangat bercinta, semuanya indah. Buruk bagaimanapun pasangannya itu, semuanya ditelan. Berbekalkan ayat 'cinta itu buta', mereka meneruskan percintaan yang agung itu. Selepas beberapa tahun,atau ketika menyemai cinta perjalanan yang dikira lancar tiba-tiba diuji dengan ujian hebat yang membadai. Kapal mereka pecah, dilambung ombak mengganas. Tidak bisa diselamatkan, gagal dikemudi. Akhirnya, mereka karam sebelum sampai ke destinasi.

Aku tak mahu berbicara tentang kapal atau apa seperti di atas. Tetapi apa yang aku mahu tekankan di sini, ialah persoalan common yang aku sendiri gagal menemukan jawapannya hingga ke hari ini. Persoalan mengenai, 
'mengapa bila kamu mencintai seseorang itu terlalu dalam, apabila nasib/jodoh tidak berpihak pada kamu berdua yang akhirnya membuat kamu terpisah, terjauh, MENGAPA sekelip mata kamu membencinya?"

Contoh, Amran dan Selina bercinta semenjak di bangku sekolah lagi. Cinta mereka sangat hebat. Apa jua halangan mereka berjaya menanganinya sebaik-baik penyelesaian. Hingga sampai ke ulangtahun hubungan mereka yang ke-5,Selina ditinggalkan atas satu alasan yang dia sendiri tidak tahu. Akhirnya, hubungan mereka putus di tengah jalan. Tapi selepas berpisah, Amran melayan Selina bagai sampah. Amran seolah-olah membenci Selina seolah-olah Selina satu wabak penyakit maut. Persoalannya mengapa begitu? 

Aku perhati keadaan tersebut memang rata-rata pasangan yang berpisah,begitulah keadaannya. Jika dia pernah membuat kamu bahagia satu saat dulu, mengapa dengan mudah kamu menganggapnya sebagai seorang musuh kamu selepas berpisah? Ada yang saling kutuk mengutuk di twitter, di facebook, di blog. Mengapa? Adalah satu keadaan yang aku tak boleh terima. Masa bercinta bukan main melindungi, menjaga hati. Lucu pun ada jugak. Tak kurang yang dapat cari pengganti sekelip mata, tanpa dia hiraukan bekas kekasih yang masih menjaga,memantau,mencintai,merindui dari jauh terluka dengan sikapnya. 

Bagi aku taklah salah apabila berpisah andai hati tidak lagi dapat menyatu. Dan tidaklah salah andai mencari pengganti baru atau mencintai orang lain. Tapi, muhasabah diri kita sedikit. Janganlah kita terlalu taksub dengan cinta kita yang baru, sehingga tidak sedar kita melukai hati orang yang masih mencintai kita, setiap hari. Kalau rasa susah untuk mengambil berat, janganlah pula menambah luka. Tak mudah melupakan seseorang yang beri erti dalam hidup kita. Ingat tu.

Pesan untuk kaum adam,
Wanita ni hatinya rapuh.Jangan dibawa main, jangan dibuat gurauan.
Wanita ni bila dia start mencintai seseorang, sampai bila-bila lah dia begitu.
Wanita ni hatinya lembut. Jangan terlebih ambil berat, sebab mereka akan mudah terjatuh.
Wanita ni walaupun dia kuat, bila dilukai berkali-kali, mereka akan rebah.
Wanita ni mahkluk yang diperlukan kamu.
Jaga mereka, hargai mereka, cintai mereka, kasihi mereka dengan cara yang benar (nikah).
Sekurang-kurangnya hargai mereka selagi mereka masih mampu mencintai kamu.
Bila mereka dah tak berpeluang mencintai kamu, janganlah tercari-cari, menyesal. Sebab dulu kamu tak pernah menghargai mereka.


"Cinta ni, bila sebelum dapat, kita usaha.Dah dapat, kita pegang kuat-kuat. 
Dah pegang kuat-kuat, jangan sampai terlepas. 
Tak nak bagi terlepas, hargainya baik-baik.
Bila hargai, secara automatik, ianya akan kekal. Takkan berubah.Teguh,statik. InsyaAllah."
(Hazwani,2012)

*entry kali ini agak jiwang. This entry is tribute to all my friends yang pernah melalui kesakitan itu :')*

p/s: Tak sabar untuk kembali dicintai dan mencintai. Dengan bakal husband yang sah pastinya :'D

Till then
oh! selamat berpuasa untuk hari yang ke-15 umat Islam.
Penuhi yang wajib, tingkatkan yang sunnah. May peace be upon you. :)



Monday, 30 July 2012

untittled

Assalamualaikum


Mother, did he left me because I'm going to die?
Because he knows I can't make him happy anymore?
Or am I a burden to him,mother?

Sunday, 29 July 2012

Takkan berhenti berdoa

Assalamualaikum


Dalam hatiku hanya ada sebaris nama.
Nama itulah yang sering ku ulang di setiap sujudku.

Ya Allah, lindunginya selalu
Ya Allah jagakannya selalu
Ya Allah bimbingnya selalu
Ya Allah panjangkan umurnya
Ya Allah berikan rahmatMu padanya selalu
Ya Allah, ampuni setiap dosanya.

p/s: sedar tak sedar dah 9 hari puasa :)
Cepatkan masa berlalu. Will update more later.
Sangat busy sehari dua ni. :)

Ya Allah, lindungi semua umat Islam, dan yang membaca blog ini.
Berikanlah mereka kemudahan dan kelapangan dalam beribadah 
Amin Ya Rabbal Alamin.

thanks for reading :')
Love you peeps.

Saturday, 21 July 2012

Ramadhan 2012

Assalamualaikum

Ramadhan 2011
lokasi: dalam bilik
waktu: 3 pagi

"wani, bangun wani. Dah sahur ni. Kita takde makanan pun nak sahur. Tapi aku ada roti. Kita makan roti dengan milo panas jelah eyh? Lagi satu. Semalam masa berbuka, aku ada beli ayam. Makan jelah dengan sos. Kau makan megi je wani? Bahaya tau. Asyik makan megi sepanjang puasa ni. Kau dahlah tak sihat. Nanti jadi apa-apa kat kau. Haa. Macam mana?"

Ramadhan 2012
lokasi: home sweet home
waktu: 4 pagi

"Dik, bangun dik. Sahur. Pegy kejut abang bangun makan. Ma masak sup sayur feveret adik, ayam pedas. Bangun cepat. Nanti terlepas sahur kang."

*****

Ramadhan tahun ni aku kat rumah. Alhamdulillah. :)
Tahun lepas aku sambut dekat hostel. Dua tiga hari nak raya baru balik.
Tapi, walaupun dalam sedih sedih tak dapat puasa kat rumah, banyak nostalgianya untuk aku.
Being a apart of teslians. Kadang-kadang bersahur lewat tengah malam, lepas study, terus sahur. Takut lepas tidur, memang dah tak terbangun sampai subuh.
Lepas tu pergi kelas muka sorang-sorang dah monyok macam tikus mondok.

Tapi, satu yang bestnya about teslians. Kami satu family kat sana.
Seorang akan bangun, lepas tu akan kejut satu floor bangun sahur.
Berbuka puasa yang best. Makan dekat luar, the whole class joined. Sangat best.

Ouh. Aku rindu suasana Ramadhan di bumi Kuantan. :'(
Aku rindu Ramadhan 2011.
Alhamdulillah,.. masih diberi kesempatan menyambut Ramadhan 2012.
Siapa tahu Ramadhan ini mungkin yang terakhir untuk aku. Waallhualam.
So, why not kita gandakan pahala, ibadah bulan ni.
Jika ini Ramadhan terakhir buat aku, tolong maafkan segala salah dan silap aku.

Selamat menyambut Ramadhan 2012. A new beginning to a new life. InsyaAllah .

p/s: Buat dik Mirin, I don't know what exactly happen to you. But I bet it is something bad. Or, in other words, it is something worst and hurt. Maybe? But I tell you what, please trust Allah. When He did something to you, so it is the best for you. Sometimes, we don't get what we want. But, He gives what we need. So whatever happen to you, believe me. Everything happen for a reason right? You know what, I'm used to feel that pain. That loss. If you need anything or someone, please refer to wawan. Kawan, akan selalu bantu membantu antara satu sama lain kan? :) . Senyumlah walaupun pahit. InsyaAllah, satu hari Allah akan tukar kepahitan itu dengan kemanisan. Don't be sad. Chaiyok2! Kata tough,kata hensem, kata cool. Please act like one. I know you can do it. Hope this will help. Goodluck dik miyem. I'll pray for your happiness. Happy fasting! :D

till then,
thanks for reading

Tuesday, 17 July 2012

Before I Die..

Assalamualaikum




I have so many dreams before I Die.
But if my time would end today, I don't want people who I love, cry because of me. :')


"Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan."
(Al-Ankabut:57)


Monday, 16 July 2012

Alhamdulillah, :')

Assalamualaikum

Dulu, masa kecik-kecik. Puan mama suruh aku pakai tudung pergi sekolah.
Masa tu aku fikir leceh la. Kenapa Mei Ling tak perlu pakai tudung pergi sekolah?
Lepas tu, biasalah, dah kekecik tudung pakai,tapi sekadar pakai jelah kan.
Aurat tak tutup dengan sempurna pun.

Lepas tu, masuk standard 3, perasaan malu tu dah timbul.
Malu kalau tak nak pakai tudung, nanti bebudak laki tengok rambut.
Diorang kacau. Hina dan sebagainya.*otak budak -_-

Sekarang dah meningkat dewasa, makin faham. Makin berubah 
Baru lah faham. Kenapa puan mama dan incik abah beria terapkan ilmu 'MALU' dan makin faham erti 'MARUAH'. Yang harus dijaga. Harus dipertahan. Sekeras-kerasnya. Barulah wanita itu dipandang mulia. Di sisi Allah dan di sisi masyarakat pastinya.

Well, I can say
"alhamdulillah. I am the choosen one born in Islam"
Because, Islam is the way of life. 

Dulu masa gelombang cerita Korea menghempap negara.
Kemunculan hero-hero hensem seperti Kwon sang woo, rain bi dan seumpamanya menggugat kegatalan.-_-
Aku ingat masa tengok citer apa entah. Lupa.
Hero mintak hidangan kaki vavi -_-
Aku pun tertanya. Agak-agak diorang kalau melancong kat negara lain, langsung tak risau bab nak makan.
Tak macam Muslim. Mencari yang halal itu wajib. Sepupu aku yang belajar kat Russia cakap halal food is very hard to get. You have to be choosy bab makanan. *serius kesian.
Lepas tu, bila dah dewasa, makin faham. Semua tegahan Allah tu ada hikmahnya. Macam tak boleh makan daging vavi sebab dalam badan vavi tu ada sejenis kuman yang even dimasak pun takkan mampus. Okey. That is scaryyy.. 

sebab, berjuta no-muslim kat luar sana yang berminat dengan ajaran Islam, masih tercari-cari hidayah Allah.
Tapi, aku tak perlu. Lahir dalam rahim seorang wanita dan keturunan Islam. Alhamdulillah :)

Lepas tu, sekarang muncul bab fesyen. Ada sesetengah yang jadi mangsa fesyen.
Sebab fesyen, ramai yang lupa dasar. Serius. Aku sedih.
Bila tengok seseorang yang manis bertudung, tetapi sekarang aurat terdedah kerana fesyen.
Bagi aku, langsung tak salah nak berfesyen. Even sepelik manapun korang nak berfesyen -,-
Asalkan, aurat kita tutup. Bayangkan eyh. Perempuan yang bergaya tetapi at the same time, bijak menjaga maruah dan auratnya. Subhanaallah.Sangat cantik. Sebab,Islam tidak menghalang penganutnya berfesyen mengikut kesesuaian zaman tetapi, pandai-pandailah kita bijak berfesyen kan :)

Dulu, aku pernah la sedih sebab doa aku tak dimakbulkan Allah.
Aku minta itu Dia tak kabulkan. Minta ini pun tidak dikabulkan.
Tapi, dalam kekhilafan aku, aku sedar. Allah dah banyak bagi aku perkara. But, I don't even thanks to Him for the nikmats. *plural okey. haa :D
Then aku sedar. Allah tak bagi apa yang kita NAK. Tapi dia bagi kita apa yang kita PERLU.

Masa sempit, pernah berdoa. 
Ya Allah, kau berilah aku kekayaan yang amat.
Tapi masa tu tak sedar
Allah dah bagi aku akal fikiran, tubuh badan yang sihat untuk aku usaha.
Ouh. Malu malu. Tu pun aku tak sedar apalagi nak berterima kasih.

Aku pernah,
Bangun pagi lupa nak ucap'alhamdulillah'
Allah bagi dua bijik mata besar lupa nak ucap 'alhamdulillah'
Allah bagi wajah yang cantik(tak cacat) pun lupa nak ucap 'alhamdulillah'
Allah beri nasib baik dari orang yang malang, lupa nak ucap 'alhamdulillah'
Allah bagi keluarga yang baik, kawan-kawan yang supportive lupa nak ucap 'alhamdulillah'
Allah beri izin, dilahirkan dalam islam, lupa nak ucap 'alhamdulillah'
Allah bagi masa untuk betulkan silap, lupa lagi ucap 'alhamdulillah'
Allah bagi kekayaan,kepandaian lupaaa nak ucap 'alhamdulillah'

Ya Allah. Khilafnya aku :'(
Malu nak minta apa-apa dah dengan Allah. 

Tapi, tak terlambat untuk berubah kan.
Sebenarnya, satu nikmat bila Allah sedarkan kita dengan apa dosa-dosa silam. ALHAMDULILLAH :)
InsyaAllah, jum struggle betulkan diri sendiri. Just for reminder. For me especially :)

p/s: aku pernah khilaf. Aku nak berubah. Ya Allah, guide me all the way to your jannah.
Please don't let me go astray. Stay by my side. Cause I need you, forever and ever.

till then,
thanks for reading
yang baik itu datang dari Allah, yang tidak baik itu datang dari diri aku sendiri.
Nyte peeps :)